Abdij Heeswijk gaat weer bier brouwen

16-12-2014 20:24

De abdij van Berne in Heeswijk gaat als eerste Nederlandse abdij traditioneel Norbertijnerbier op de markt brengen. Dat maakte de abt van de Heeswijkse abdij Denis Hendrickx maandagavond bekend.

Abt Hendrickx met het glas in de hand waaruit in de toekomst Norbertijnerbier kan worden gedronken.

 

Met het brouwen van Abdijbier herstellen de Heeswijkse Norbertijnen een eeuwenoude traditie. Mogelijk is komende zomer het eerste 'Berne Abdijbier' al te koop. Voorlopig wordt het bier niet in Heeswijk, maar elders gebrouwen. Mettertijd wil de abdij een eigen brouwerij bouwen. "Wij gaan het Norbertijnen bier letterlijk en figuurlijk mogelijk maken, maar we gaan zelf geen opleiding volgen als brouwer. Het bier is een aantrekkelijke combinatie met onze nieuwe Abdijwinkel. We willen bij die winkel op een terras de mensen ontvangen om hen van Berne Abdijbier te laten genieten. Dat zou over een half jaar al kunnen. Op termijn kan er bij de abdij een eigen brouwerij komen," aldus abt Denis Hendrickx.

In de zestiende eeuw brouwden de witheren in Berne bij Heusden abdijbier. In 1639 werd de productie overgebracht naar een nieuw brouwhuis bij het huidige abdijcomplex in Heeswijk.

 

Bron: bd.nl