Enschede vertaalt begroting in kratten bier

19-12-2014 20:12

Dat de gemeente Enschede komend jaar 205 miljoen euro uitgeeft aan het versterken van de economie is leuk en aardig. Maar hoe vertaal je die taaie materie naar de burger? Door een vergelijking te maken met kratjes bier.

In totaal 2400 bierkratten werden er voor aangevoerd. Leerlingen van Bouwstarters bouwden gisteren op het bier­festival de Kathedraal van Radio Kootwijk na. Dat gebeurde in het kader van de Erfgoedweek. foto Tom van Dijke

Op een speciale site legt de gemeente de uitgaven in de begroting in duidelijke taal en met figuren uit aan haar burgers. Er wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel geld er binnenkomt en waar de gemeente haar geld aan besteedt. 

Berekening

Om burgers een beeld te geven van de geldbedragen, kunnen zij via een berekening een vergelijking maken met alledaagse dingen. De 205 miljoen euro voor versterking van de economie staat bijvoorbeeld gelijk aan 13 miljoen kratjes bier. Een vergelijking met volle boodschappentassen (4 miljoen) of netjes sinaasappelen (123 miljoen) gaat ook op.

Ook ander vergelijkingen worden op de site gegeven. Het aantal bezoekers van de binnenstad is op een gemiddelde zaterdag bijvoorbeeld 54.600. En dat zijn net zo veel bezoekers als in een uitverkochte Amsterdam Arena.

Bron: tubantia.nl