Helders Bockbier vanaf zondag te koop
Sinds twee jaar zijn een paar enthousiaste horecamensen begonnen met het brouwen van een Helders biertje en steeds komen zij een stapje verder. Mitchell Gerrits, Tim Ouwens en Dave Kleine streven ernaar dat heel Den Helder straks in bier voorzien kan worden door de eigen brouwerij. Oftewel, zoals voorzitter van de brouwerij Mitchell Gerrits het ludiek onder woorden brengt: “wat zal het een mooi gezicht zijn om straks al die vrachtwagens met ons etiket door Den Helder te zien rijden!”.
Voor het zover is moet er nog heel wat gebeuren, allereerst het tot stand komen van een eigen brouwerij op Fort Westoever. Er wordt geprobeerd dit door crowdfunding te realiseren, maar de mannen wachten daar niet op en brouwen al een tijdje. De eerste tijd in de kookstudio van Spijz en nu bij een brouwer in Friesland. Inmiddels zijn ze aan de slag gegaan met bockbier en heeft de dubbelbock Napoleon het levenslicht gezien. Ter gelegenheid van deze Napoleon werd er maandag een presentatie gehouden bij slijterij Van der Lem, bij wie de Helderse bockbieren in de verkoop komen.
De presentatie was rond het middaguur en er was een hapje voor de gasten. Pompoensoep gemaakt met bier van de brouwerij. “We hadden nog een paar flesjes quadrupel over en hebben dat aan de soep toegevoegd”, meldt Dave Kleine over het toepasselijke gerecht bij de lunch. Erbij wraps met kip en zalm, ham en stokbrood met aïoli en tapenade. Als de bodem in de maag ligt, kan erover gegaan worden tot het officiële gedeelte.
Dubbelbock
Voorzitter Mitchell vertelt nog even in het kort de geschiedenis en hoe na het oprichten van de stichting alles in een ontwikkeling is gekomen, waarbij men groter is gaan denken. Inmiddels hebben de brouwers een groep mensen om zich heen die zorgdragen voor onder meer de administratie, de huisstijl, de opslag, fotografie en verkoop. De meesten waren er maandag bij om de eerste dubbelbock van de Helderse Jongens te proeven. Het moment is daar als de flesjes zijn uitgeschonken en iedereen het glas heft. We krijgen een biertje met een stevig karakter, een typische rooksmaak en gebrouwen met Helder(s) water! Het alcoholpercentage is 7% volgens het etiket.
De reacties zijn unaniem lovend; men vindt het een toegankelijk bier waarin op de achtergrond ook nog drop waargenomen wordt. “Vol, een beetje zoetig, lekker van smaak”, meldt een bockbierliefhebber. Er is alleen even discussie over de schuimkraag en die “zou wel iets dikker kunnen”, meldt Mitchell. “Dit heeft te maken met het brouwproces, wat zorgt voor het percentage eiwitten en die zorgen op hun beurt voor meer of minder schuimkraag. Hoewel de functie van de schuimkraag eigenlijk is dat je het bier eronder door drinkt, waardoor de kraag als een soort deksel functioneert.”
Biehieehier
“Ik laat me gaan… in dit drukke bestaan… drink Helders Biehieehier…”, van het Helderse duo Jeroen en Jenneke klinkt op de achtergrond terwijl we ons koesteren in de Helderse Napoleon op deze zonnige maandag. Jack van der Lem meldt dat vanaf aankomende zondag 30 november de Helderse dubbelbock voor het publiek te koop zal zijn in hun slijterij in de Beatrixstraat. Er is een beperkte oplage, dus wie zeker wil zijn van dit unieke biertje doet er goed aan om met een stretcher en slaapzak ruim van tevoren plaats te nemen voor de zaak. Nog beter is crowdfunder te worden, want deze hebben een streepje voor en kunnen het bier iets eerder aanschaffen.
Informatie over de brouwerij Helderse jongens staat op hun site www.heldersejongens.nl.
Bron:denhelderactueel.nl