IJslands lekkerste winterbier gemaakt van walvisballen

13-01-2015 17:51

In het koude IJsland gebruikt men een wel heel bizar ingrediënt om het lekkerste pilsje te brouwen. Het traditionele bier Hvalur 2 wordt gemaakt door brouwerij Steðji in het stadje Borgarfjörður om de bevolking de winter door te helpen. Dat meldt de IJslandse krant Vísir.

De scrotums van de gewone vinvis worden volgens oude traditie eerst gezouten en gerookt, voordat ze in een langdurig proces worden verwerkt tot bier. Per brouwproces wordt tenminste één teelbal van het zeezoogdier gebruikt. Er gaat volgens Dagbjartur Arilíusson, de eigenaar van de brouwerij, behoorlijk wat voorbereiding aan het recept vooraf.

© Imageselect.
,,We willen een lekker, kwalitatief winterbiertje maken met de echte sfeer van de Thorri (zoals de winter in IJsland wordt genoemd), dus vandaar dat wij hebben gekozen voor gerookte teelballen om de authentieke smaak te verkrijgen. We steken veel energie in het brouwen van het perfecte Thorri-biertje."

Walvismaag
Elke winter worden speciale Thorri-biertjes gebrouwen, volgens de IJslandse traditie. Was dat vorig jaar nog Hvalur Thorri gemaakt uit de inhoud van walvismaag, dit jaar was Hvalur 2 aan de beurt met een wat intiemer recept. De Vesturland Public Health Safety had eerder het gebruik van de geslachtsdelen in het bier verboden.

Ook Hvalur Thorri werd verboden door de instantie omdat het darmen en ingewanden van de vinvissen bevatte.  Een paar dagen later werd de verkoop ervan toch toegestaan door Sigurður Ingi Jóhannsson, minister van Visserij en Landbouw.

 
We willen een lekker, kwalitatief winterbiertje maken met de echte sfeer van de Thorri
Dagbjartur Arilíusson, brouwerij-eigenaar

Uitverkocht
,,Iedereen is gek op ons bier en het was na het op de markt brengen meteen zo goed als uitverkocht,'' aldus Arilíusson. ,,Er was nog wel wat gedoe om het te mogen verkopen omdat het ministerie van Industrie en Innovatie er ook moeite mee had en het verbood. Maar wij houden ons aan alle regels en dus mogen we het bier gelukkig nu toch verkopen door de enorme vraag van de liefhebbers.''

Helgi Helgason, de directeur van de Vesturland Public Health Safety bevestigt dat het bedrijf gerechtigd is om walvisscrotumbier te verkopen. "De walvistestikels en blubber worden verwijderd door de desbetreffende controle-instantie in opdracht van de IJslandse Voedsel- en Veterinaire warenautoriteit. Echter, de inhoud is bedoeld voor walvismeel en is een bijproduct zonder bedoeling dat dit voor menselijke voeding wordt gebruikt. Het is ook niet als zodanig gecertificeerd."

Het schuimige biertje bevat ongeveer vijf procent alcohol. Nadat de teelbal met het bier is vermengd, wordt het hele goedje verhit. Zo is iedereen volgens Arilíusson elk jaar weer gelukkig met een lekker walvisbiertje. Voor de enthousiasteling, het brouwsel is vanaf 23 januari te koop in de slijterijen te IJsland.

 

Bron: AD