Nederland stoot bierland België van de troon

23-06-2015 11:50

In Nederland zijn er inmiddels zoveel brouwerijen, dat onze noorburen bierland België voorbijstreven. Dat schrijft de krant De Telegraaf vandaag. Reden van de toename is het steeds populairder worden van speciaalbier. Daardoor schieten kleine Nederlandse bierbrouwerijen als paddenstoelen uit de grond.

Vijf jaar geleden telde Nederland bij elkaar nog maar 120 biermakers. Het bier dat tegenwoordig wordt gemaakt beperkt zich niet meer tot een pilsje en een tripel, zegt Jan Ausems van Cambrinus.nl. Tegenwoordig kunnen bierliefhebbers ook bier met zeewier of bananenextracten nuttigen. Daarnaast zijn er ook brouwers die met extreem bitter gerstenat op de proppen komen.

Bierfirma
Uit gegevens van Zythos, de nationale vereniging van Belgische bierproevers, komt naar voren dat België eveneens 172 zelfstandige brouwerijen telt, maar 'slechts' 91 bierfirma's. Een bierfirma is een onderneming die bier van eigen recept laat maken maar hiervoor een brouwerij moet inhuren omdat het zelf geen eigen brouwerij heeft.

Bron: HLN