Onderzoek: bier bevat stofje dat Alzheimer afremt

30-01-2015 13:41

Een biertje per dag doet meer goed dan kwaad, zo blijkt uit onderzoek. Wetenschappers uit China hebben ontdekt dat regelmatig bier drinken het dementieproces vertraagd.

© anp.

Chinese wetenschappers hebben in hop, een van de ingrediënten van bier, het bestandsdeel xanthomumol gevonden. Dit bestandsdeel activeert eiwitten, die hersencellen beschermen tegen beschadigingen waardoor ziektes als Alzheimer en Parkinson worden afgeremd.

Een van de wetenschappers, Jiangou Fang, suggereert dat xanthomumol niet alleen dementie tegen gaat, maar ook slik- en spraakstoornissen. ,,Dit middel kan het proces van dergelijke ziektes en aandoeningen vertragen of zelfs helemaal blokkeren,'' vertelt de wetenschapster aan MailOnline.

Vrijbrief
De uitslag van het onderzoek is geen vrijbrief om dronken door het leven te gaan. Verschillende Britse onderzoeken tonen aan dat overmatigd alcoholgebruik zorgt voor een verhoogd risico op dementie.

Volgens dokter Arthur Roach klopt het dat het bestandsdeel beschermende effecten heeft. ,,Maar het suggereert zeker niet dat een biertje per dag Alzheimer en dergelijke aandoeningen tegengaat.''

Uit eerder onderzoek is gebleken dat xanthomumol het menselijk lichaam beschermt tegen tumorcellen. Helaas zit er te weinig van dit bestandsdeel in een biertje om kanker tegen te gaan.

Bron: AD