Wereldrecord met brug van bierkratten in Delft

05-06-2015 11:30

Dat studenten goed kunnen drinken, is geen nieuws. Zeker niet bij de TU Delft. Een nieuw wereldrecord met een 'bierbrug' van 7800 kratten, bijna 22 meter lang, is dat wel. Negen studenten civiele techniek en 75 vrijwilligers van de Delftse universiteit realiseerden deze prestatie gistermiddag.

TU Delft-studente en organisator Cleo Jongedijk: 'Veel werk aan de 'bierbrug' © anp.

,,We hebben een overspanning van bierkratten gemaakt van 21,8 meter lengte,'' vertelt studente en organisator Cleo Jongedijk van de TU Delft. ,,De brug, in eerste instantie ondersteund door een steiger, zetten we onder spanning in een boog. Vervolgens halen we heel voorzichtig de steiger weg. Dat is eigenlijk wel het spannendste moment, of de brug het houdt. Want zonder steiger moet de brug van bierkratten het minstens een uur uithouden,'' weet Jongedijk.

Recordpoging
De Delftse studenten konden echter juichen. Na een uur stond de 'bierbrug' nog fier overeind en was het oude record van 19,4 meter gebroken. De krattenbrug werd vervolgens na de geslaagde recordpoging niet afgebroken. De brug doet namelijk dienst als toegangspoort voor het 'A Day of Wonder' festival: een internationaal evenement over technologie.

Cleo Jongedijk: ,,A Day of Wonder zal naar schatting 5000 TU-studenten en Delftenaren trekken. De 'bierbrug' is daarvoor een mooie en glorieuze toegangspoort. En er is veel werk aan voorafgegaan, vergis je niet. Een team van masterstudenten heeft samen met enkele professoren en twee technische bedrijven het ontwerp geoptimaliseerd. Met succes.''

 

Bron: AD